Wednesday, 23 November 2011

Teruk betul warga indon ni

            

            Ha3.. jahat sungguh tajuk entry i kali ni.. masih ingat lagi kemenangan skuad Harimau Muda kita dalam sea games ari tu? even i ni kurang minat bola, tapi i tengok jugak separuh masa pertama game tu.. i xleh tengok bola ni sebab boleh wat i heart attack n darah tinggi. ye lah, kena lak tym nak masukan gol tu, pemain y kita sokong xberjaya masukan gol sure lah sakit ati..bila pihak lawan masukan gol, bertambah2 sakit hati..ha3.. tu y dimaksudkan i kat sini.. Tapi apa-apa pun, tahniah kepada mereka.

           Semalam i tengok berita, i terdengar yang rakyat Indon ni mencaci, meludah dan wat macam rusuhan masa skuad Harimau kita nak bermain time tu.. siot betul.. dah tu, lepas skuad harimau kita menang, orang indon tu xpuas hati tuduh pemain Malaysia ambil dadah.. disuruhnya buat ujian air kencing.. belum sempat lagi mereka nak sambut kemenangan, dah orang indon tu buat macam tu.. xcukup lagi, masa bersalaman, semua pemain indon tu blah macam tu jer, hanya yang tinggal sorang pemain import (klu xsilap) yang bersalaman dengan pemain Malaysia.  yang paling menyedihkan, waktu mereka nak nyanyikan lagu kebangsaan, warga indon ni, xda sekor pun yang hormat nak berdiri, semua duduk dan ada yang menangis dan ada yang marah sebab xpuas hati..

           Yang paling sakit hati, dalam Facebook, ada kawan i post beberapa laman FB orang indon / group indon menggunakan gambar Tun Dr. Mahathir yang diedit (letak blusher-seolah-olah macam badut) dan dengan nama "anti Malaysia" (kalau xsilap, sebab dah lupa..ha3..short term memory lost) mengutuk serta menghina Malaysia.  Mereka juga turut menyeru rakyat2 indon supaya boikot produk2 Malaysia seperti Telekom, Air Asia.. Upin Ipin...dan banyak lagi..kejam sungguh. Mereka juga turut bangga menceriatakan seorang pelajar indon membakar jalur gemilang kita di depan guru Malaysia yang datang membuat lawatan di sana.  mereka cakap maruah negara sudah tercalar, namun guru tersebut tidak dapat membuat apa-apa hanya tertunduk sedih.  Mereka juga melebel Malaysia sebagai "maling" dan "anjing".



           Kadang-kadang rasa orang indon ni xbersyukur, xsedar yang segelintir rakyat mereka datang secara haram untuk bekerja di Malaysia.  Ni nak tuduh yang bukan-bukan.. hurmm..renung-renungkanlah..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...