Friday, 18 November 2011

Si Tudung Tweet


            Haloo.. lamanyer xup date blog, sebab bz sikit nak dekat hujung2 tahun ni.. kursus sana, kursus sini.. program sana, program sini. Ni pun masih xsiap lagi proposal nak bagi bos sign, banner pun xdesing lagi..adoilar..kena rush2 sebab program tu stat 28hb ni sampai 30hb.. tapi y xsyok, cuti i dah di ambil..kena g kursus 25-27hb bukan syok pun, sebab my weekend plan dah hancusss.. (T_T)

            Okay2.. sebenarnyer i nak kongsi satu cerita ni, korang tengok xcerita "si Tudung Tweet"? Syok betul citer tu, memang terbaik~ memang betul yang tertutup itu indah tapi lagi indah kalau hati pun tertutup dari hasrat dengki dan prasangka buruk.. itu mesej yang nak di sampaikan sebenarnyer (betul ker?) lagi satu, betul kata bapa Zubaidah tu "kena bersederhana dalam pemakaian tudung, ni baju ketat sana, ketat sini, singkat sana, singkat sini..serupa xpayah pakai" betul kata2 tu, sekarang ni i tengok memang banyak fesyen bertudung, cantik, tetapi yang salahnya, pakaian yang ketat, seluar yang ketat.. I sedar, i ni pun bukan bertudung, mana layak nak cakap ni semua.. tapi, betulkan, kalau bertudung, biarlah "ikhlas" bukan sekadar berfesyen dan nak mengikut-ikut.

             Tapi apa pun, one day i'll ware d hijjab n hopefully i pakai ikhlas dan betul2 nak berubah.. insyallah.. so, apa pun, cerita dari Liyana Jasmay tu memang terbaik kan? thumbs up

5 comments:

  1. alahai xsmpt tgk la cite ni mlm td. tgk iklan je...

    *comel la kucing ko! grrrr =)

    ReplyDelete
  2. sy pon tengok citer ni..

    tapi kalau tengok dari sudut yang positif,trend ni ada jugak kebaikannya.. maksud sy trend tudung skrg ni la..orang yang tak bertudung pon boleh bertudung sebab trend.. walaupun hanya sekadar ikut trend dan tak ikhlas bertudung tapi atleast lelaki2 yang pandang diorang tak nampak aurat diorang..so,tak berdosa lah diorang..

    http://khatijahnurain.blogspot.com/2011/11/trend-ada-juga-baiknya.html

    oh btw, nice blog.. salam ukhuwah.. :)

    ReplyDelete
  3. munnafendy: thnks :)

    Katie: ye,dari sudut +ve mmg bagus.. tapi kalau bertudung (xkira fesyen apa), pakaian longgar (xpakai legging/seluar y ketat)baju xketat, menutup aurat sebenar (tidak memakai baju lengan pendek/sehingga pegelangan tangan) i rasa itu lagi bagus. sebab sekarang ni apa y i nampak, pemakaian yang lebih kurang sama dgn org y free hair. so,itu dah membuat tanggapan buruk pada org lain. i xcakap i perfect, sebab i sedar diri ni. Tapi, harapan i adalah, semoga fesyen hijab ni diteruskan, tetapi dengan cara pemakaian yang betul. harap cik Katie faham apa yang i nak sampaikan.. mintak maaf semua ye..

    ReplyDelete
  4. ya, memang tu lebih bagus..tapi susah nak ubah cara pemakaian semua orang..bertudung tu langkah pertama untuk berubah.. yela kalau nk berubah kenalah step by step... apepun, kita doakan mereka ni dapat hidayah supaya lepas ni diorang dapat tutup aurat dengan sempurna.. semua orang tak perfect..so, kita pun sama-sama lah berubah ke arah yang lebih baik..

    ReplyDelete
  5. ye, sama2 lah kita doakan. i pun doakan juga untuk diri sendiri berubah kpd kebaikan.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...