Friday, 7 October 2011

kue teow sup


Bahan2 untuk seorang makan:

  • 1/2 kue teow (ikut nak banyak mana)
  • 200g daging/ayam cincang
  • beberapa biji bebola ayam (ikut suka nk letak ke x)
  • 2sb kicap cair
  • 3ulas bawang putih
  • 2biji cili padi (ikut suka nak letak byk mana)
  • 1sb cuka makan
  • 1/2 inci halia
  • sayur (ikut suka nak letak sayur apa, i letak sawi, lobak merah, kobis dan tomato ceri)
  • sedikit black paper
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 kuib ayam
  • limau nipis (ikut suka)
  • minyak untuk memasak


Cara:

  1. Celur kue teow.
  2. Panaskan minyak, masukan kesemua bahan di atas kecuali limau, black paper, garam dan sayur.
  3. Tunggu dalam 5minit, kemudian masukan black paper, cuka, garam dan sayur.
  4. Masak dengan api yang pelahan, setelah masak, tutup api
  5. tuangkan sup tadi ke atas kue teow. kemudian perahkan limau untuk rasa yang masam2..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...