Monday, 31 October 2011

Alamak..kena tag lah pulak.hu3..

Sedang i duk bersedih mengenangkan nasib FB i.. (ceh3.. ayat xleh blah) tetiba i nampak kawan i mimi men"tag"kan i dari soalan2 y pernah jer i nampak kat page orang len.. so, nak xnak terpaksa gak jawab..

 :Each person must post 11 things about themselves in their journal.
:Answer the questions the tagger set for you in their post . And creat 11 new questions for the people you tagged to answer.
:You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
:Go to their page and tell them you have tagged him/her.
:No tag backs.
:No stuff in the tagging section about "YOU ARE TAGGED IF YOUARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALL , TRUST, WITH ALL HONESTY) have to tagged 11 people.

11 perkara mengenai i?
1) suka baca komik & tengok kartun
2) suke shopping
3) tempat orang lain meluahkan masalah (dah bes cerita, i buat2 lupa, sebab xnak ada masalah len timbul)
4) masih cuba belajar memasak (adik i yang lelaki tu pandai masak dari i..malunyer)
5) kadang2 cepat emo
6) suka buat orang lain marah..ha3..
7) suka dengar muzik  n kadang2 badan ni goyang2 dgn sendirinyer..bahahaha..
8) xsuka baca buku, novel & senagkatan dgn nyer (sebab cepat jer tido)
9) suka benda2 y cute..
10) suka duit..ha3..
11) apa lagi nak tulis ni? hurmm.. saya sayang orang yang sayang saya ♥♥♥

11 soalan dari mimi:
1) berapa umur anda sekarang?? 
26tahun
2) 10 tahun yang akan datang,rasa² apa yang anda buat?? 
masih menjadi customer service kot (sb kan pencen umor 60thn..bahahaha)
3) suka kawan dengan orang yang macamana??
happy go lucky & friendly..
4) suka tengok kartun tak?kartun ape??
suka teramat2..ha3..i ni hantu kartun.. semua kartun esp sin chan & Doraemon..ngeh3..
5) perkataan ape yang anda paling suka dengar dari pasangan anda??
dah makan belum? sebab tiap saat mesti dia tanya soalan ni (tu y i mok tu) bahahaha..
6) binatang apa yang paling co0mel bagi anda??
cat..meow..
7) anda rasa anda hot takk..?kenapa??
hot? ha3..hot kot..sebab hari2 hati panas..ngeh3..
8) pakai hp apa sekarang??
sonyE c510 jer
9) kalau waktu terlapang, apa yang anda buat??
tengok kartun n baca komik..he3..
10) lepas bangun tidur, mandi dulu baru bfast ke bafst dulu baru mandi??
mesti la mandi dulu baru bfst..
11) sebelum tidur, basuh kaki takk??
harus basuh..

11 soalan dari i untuk u all:
1) apa benda yang anda paling sayang?
2) pengalaman yang sukar di lupakan time kecik2 dulu?
3) suka travel x?
4) kasut saiz brapa?
5) kalau korang marah, korang wat apa?
6) siapa nama BFF korang?
7) sejak bila menjebakan diri dari blogging ni?
8) tempat yang anda teingin pergi?
9) suka kartun x?
10) no apa yang korang suka?
11) letih x jawab soalan2 ni? bahahahaha.. :P

waktu untuk tag..

fatin
intan
etong's
oneinmillion
shun ju
mira
eiya
shy
aleeya
ekin
aida

sila2 lah jawab yer..

Confused~

            Virus ke kena hack? adoilar.. sedihnyer.. dah try tukar password pun macam tu jugak jalan ceritanyer.. g kat help center pun macamtu jugak (ke kena tunggu lama sikit?) hurmm..dulu time muda remaja sekarang ni dah tua? i punya acc Myspace kena jugak, langsung terus xleh guna dah..ni i punya FB lak..


Kawan i S, suruh i buat new acc..ala, i sayang kat acc lama tu sebab dah 3tahun i guna.. i ni sentimental sikit..smuanyer sayang..ha3..hurmm.. bencinyer..siapa yang durjana itu?? ada kelebihan & kepandaian tapi bodoh & xberakal..guna benda tu semua tuk merosakan orang lain.. kesian i tengok orang2 macamni..

Virus! Virus! Virus!

            Nape tajuk i macam tu? sebab i punya FB kena virus..cisss.. padan la dah 3,4hari ni i xleh nk on chat. Kat chat tulis 15 maksudnya ada 15frns tengah on9.. tapi bila i klik nak tengok siapa on9, sorang pun xda.. Pelik betul.. i engat net book i dah jadi sengal or FB yang sengal. Tadi i on FB n dapat mesej dari kawan..dia cakap nak email sebab nak chat kat tempat len.. n i replay (bagi email betul i) then tiba2 i tulis "hi hi"  kawan i pun replay r.. terus dia dapat link apatah.. kawan i replay "wei, pe ko bagi ak ni? virus siot!" terus i tegamam..sebab tah bila i bagi mesej tu kat kawan i.. bukan sorang dua, dah ramai kena.. aduss..

           I terus post kat wall bagitau masalah ni.. hurmm.. kawan2 ada cadangan cmner nak ilangkan virus ni??   :'( sedihnyer... FB saya..

Saturday, 29 October 2011

Kenapa Perlu Curang?

Perkara dah biasa berlaku.. Kenapa lelaki dah kawen masih mencari perempuan lain? bila di tanya dorang jawab:
  • hari-hari makan nasi pun bosan. ini kan pulak mengadap bini jer
  • i xbahagian ngan wife i.. tu sebab i cari orang lain
  • i sayang wife i, tapi i masih sunyi.. tu sebab i ada girlfriend
  • lelaki kan boleh kawen 4
  • ala, saja nak teman tuk "geli-geli"
  • wife i dah tua, dia xmampu nak bagi apa yang i nak
  • eh, i "xkawen" lagi lah
  • i banyak duit, u nak jadi skandel i?
  • ala, wife i pun ada anak ikan..xkan i xboleh?
  • diam membisu~
Perkara jarang berlaku.. Kenapa perempuan dah kawen masih mencari lelaki lain? bila di tanya dorang jawab:
  • suami outstation, bosan..so, cari anak ikan buat peneman
  • nape, ingat i ni xlaku lagi ker?
  • suami i ada pompuan len, so i pun pe salahnyer da jantan len kan?
  • dah bosan la ngan layanan suami i tu..
  • diam membisu~
Dalam situasi ni, baik lelaki mahupun perempuan.. sama jer sebenarnyer..yang penting hati.. ceramahlah pulak cuba kita renungkan, kenapa selama ni sebelum kawen, bercinta bagai nak rak.. tapi bila dah kawen masing2 buat hal sendiri? bagi yang dah ada anak, xkesian ke kat anak2 tu? i tau i belum kawen g, xlayak nak cakap benda2 ni.. tapi benda2 ni dah berlaku kat kawan2 i.. so, mintak dijauhkanlah..sama2 lah kita mendoakan yang terbaik buat kita dan pasangan..amin~


myMetro | Pensyarah minta tubuh

myMetro | Pensyarah minta tubuh

apabila nafsu bergelora...

Nuffnang..

            Seronok jer bila dengar org lain dapat voucher, duit dari Nuffnang.. i pun tray gak join Nuffnang tu masa mula2 berblog. Tapi sampi hari ni masih $0.00 ha3.. xtau apa silap n nak wat cmner.. apa yang di tulis dalam Nuffnang tu, i ekut jer, tapi masih xda hasil. pelik2.. kawan i S dah ada jugk r duit dalam acc dia sebelum ni dia bising2 sebab xda hasil 


         
        Pernah i tanya pada kawan2 yang lain, tapi dorg wat derk jer (maybe sebab $, so kedekut ilmu sikit kot) ha3.. tapi xpelah, kalau ada sesiapa yang sudi kongsi ilmu dengan i, leh xtolong bagitau..he3..



Friday, 28 October 2011

25 Things Random Giveaway by Penmerah.com

anigif penmerah 25 Things Random Giveaway by Penmerah.com

nak mencuba nasib..he3.. jom join GA ni...klik banner kat atas tu..
 nak tag:

Shopping lagi & lagi~

            Awal bulan hari tu, L bagitau ngan i yang cousin dia ada jual barang on9.. then dia bagi link kat i tuk pilih..I xbuka link tu sebab tenet slow sangat2..then, i buka beberapa link baju, i tengok sweater tu cam cute jer then harga murah jer sebab barangan china xsempat tengok semua link tu..tarikh tutup 5hb, so i grab r 2helai sweater termasuk postage RM41.50.. meh ra sakit2kan mata tengok pic perasan i ni..


ni sweater bulu2 ha3..nipis jer..

pic perasan cute.. sebab xda orang nk offer jadi model..sb gemok

ni pun sweater tapi macam kemeja..xtebal sangat

          Ni lak hari ni punya hasil tangkapan..ha3.. menghabiskan duit beli kemeja kat Kitschen...


Lunch di Seberang Perai


Semalam i dengan L g seberang perai sebab L ada meeting.. I pun ikutlah.. waktu lunch i makan ngan S dekat JJ.. hari2 makan kat luar jadi jemu dah..xtau nak makan apa.. so tetiba nampak r restoran Black Canyon Cofee ni.. ok gak r menu dia..

kue teow apatah ngn ice chocolate

fussili tomyam n orange freez

Dah kenyang, tym tuk balik..hu3..

Hangout d Hari Deepavali

            "Bosan duk umah tym cuti" kata S dekat i.. so, Deepavali ari tu, i hangout ngan S ke Queensbay mana nak lepak lagi, sebab tu yang dekat ngan rumah n xjem sangat tuk melepaskan kebosanan duk kat umah.. plan nak tengok wayang, sure la penuh..then nk g karoke.. mahal r pulak RM18/head.. so we all hanya makan, jalan, makan n jalan..ha3.. menggemukan diri..


chicken grill.. 1/4 

kami pesan makanan yang sama, sebab S cakap chicken grill kat tempat ni sedap..

Wedding My BFF dari darjah 5

            Last weekend (21/10/11) i turun Putrajaya sebab nak attend my BFF nyer wedding.. lama xjumpa my frn ni..last jumpa tahun 2007 kalau xsilap. kawan dari sekolah rendah dulu darjah 5 dekat sek.keb gombak setia..then sekolah menengah taman melati sampi form 2.. then i pindah ke johor.. ni r pic yang sempat i snap..


makin chubby  Pae' skang ni

pasangan bahagia

me n my bff - Pae'

            Bes je menyebokan diri kat situ, i pun melepak ngn my hubby kat KLCC. Nape dating kat situ? sebab i plan ngn my frns yang len nak makan2 kat restoran kapal di Kg Baru.. dengan beg yang berat, n kami nek public transport, KLCC la tempat y strategik..ngeh3.. Sebelum tu, my hubby hadiahkan kristal puzzle tuk i bentuk teddy bear.. jadi cmni r muka i bekerut2 nak buatnyer..

tengah kusyuk.. en.K curi2 snap pic ni

TADAAA.. nilah hasilnyer.. cute x?
             last2 kami xjadi makan kat Kg Baru sebab tempat tu full house.. so, ke old town Damansara pekena steak kat Lanun..terbaik~

JOM JOIN KEMPEN TINGKATKAN JUMLAH FOLLOWERS


      i will follow you..

     ha3... mari kita ramai2 join kempen ni. nape i ajak? sebab i pun follower da berapa org jer.. sedihnyer..tu pun kawan2 rapat jer.. (thanks guys) lagi pun i baru jer berblog ni..ha3.. sebab tengok kawan i macam syok jer ngadap pc. nak kata ber FB, FB dah kena block oleh org2 IT. nak kata men game, tengok youtube? tu semua pun kena block..xkan hari2 ngadap tengok resepi kot?

         sekali tu, kawan i S cakap "blog r beb" owh.. kunonyerlah aku ni ha3.. lawak sungguh. so S pun ajar lah i macam mana nak buat blog ni..so, nilah hasil nukilan blog i.. semunya merepek jer.. xmenarik pun..ha3.. i nampak entry ni pun kat blog kawan i Mimi y suke update n masuk GA katanyer..ha3..

        so, marilah join kempen ni yer.. klik pada banner kat atas tu..

Wednesday, 12 October 2011

Lirik Lagu Brand New day - Gerhana Ska Cinta

Who don't know 
How much I love you 
A brand new day 
And I shall kiss you 
And please tell me baby 
That you love me to 
Cause you smile make me crazy 
I don't know what to do 


All I need is a love 

That can last for long 
So please put your arms around me baby 
And just say I love you 



I'll never disappoint you 

I'll never break your heart in two 
I can't never ever sleep 
If you're feeling sad 
I'll never break your heart

All I need is a love 
That can last for long 
So please put your arms around me baby 
And just say I love you 



I'll never disappoint you 

I'll never break your heart in two 
I can't never ever sleep 
If you're feeling sad 
I'll never break your heart

Tuesday, 11 October 2011

Baru saya tahu kenapa...


♥ kenape ALLAH temukan kita dengan org y salah ♥

Memang sakit bila cinta yg ki...ta dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.


2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.


4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.


5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...


6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.


7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.


8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.


9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.


Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..


PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..


~ALLAH knows BESt!~♥
By: Mazni Maarof (thanks to Mazni Maarof for sharing)

Manusia tidak pernah puas

            Kenapa entry i kali ni bau len macam jer? ha3.. bau hangit? Unsur2 perli? memang benar kan manusia tidak pernah puas dengan apa yang mereka ada. Sama juga dengan i. Memang tipu kalau kita cakap kita puas dengan apa yang kita dah ada sekarang ni. Sebab manusia tak sempurna, mereka selalu mengeluh, selalu mengandai2, selalu berperasangka dan ada juga yang suka menyalahkan..

            Mungkin hanya alim ulama saja yang bersyukur atas apa yang mereka ada. Nak di jadikan cerita, i pernah je mengeluh dan berkata "nape semua keje nak bagi kat aku ni? ingat aku ni apa? semua tu xda dalam senarai tugas aku lah" atau pun ayat macam ni "aik, sikit gila gaji ni..dulu keje swasta banyak jer gaji (tapi masih xcukup) ni gaji banyak ni, macam mana nak survive ni?" tapi bila di fikir2 balik, ada hikmah disebaliknya..he3.. I kena berterima kasih pada orang yang bagi i keja tu, sebab i boleh belaja sesuatu dari keja yang mereka suruh i buat tu. memanglah nampak macam kena buli, tapi sekurang2nya ada ilmu dan ada pengalaman. Berkenaan dengan gaji pula, i cuba bersyukur kerana ramai kawan2 i yang keja swasta nak sangat masuk keje gov ni, xdapat2.

          Dengar aje budget 2012 ari tu, kenaikan gaji tahunan ramai yang xpuas hati. mula2 dengar memang la i xpuas hati sebab "yang kaya makin kaya, yang miskin ketinggalan" tapi, tiba2 perasaan sebak datang. i jadi hairan. baru i tersedar, sepatutnya i rasa bersyukur kerana dapat keja gov, ada kenaikan gaji, ada macam2 kemudahan. dan yang paling penting, kita rakyat Malaysia patut bersyukur sebab kita tinggal di Malaysia. Sebab di negara lain, kita xdapat rasa keistimewaan macam sekarang ni. Tak percaya? anda pergilah tengok sendiri rakyat kat negara China, Pakistan, Indonesia dan sebagainya..

Monday, 10 October 2011

pencen umur 60thn?

            he3..xdapat i bayangkan bila PM umum yang umur pencen untuk penjawat awam adalah 60 tahun. mak ai..biar betul?? ha3.. memang kenyataan. i kena berkhidmat sehingga umur 60 tahun. sekarang umur baru 26tahun, so ada lagi 34tahun.. 


            yang menjadi persoalannyer, apa akan terjadi dengan i nanti? ye la, kalau umur panjang.. i jadi customer services dengan menjawab tel.. "maaf cu, nenek kurang dengarlah..boleh ulang sekali lagi?" ha3... kalau nak layan walk-in customer pula, sure customer lari atau fikir "biar betul? nenek ni sedar diri ke x? masih bermake up lagi?" hu3.. cuba bayangkan..ha3..


            kalau x larat, mesti berjalan pakai tongkat xpun guna wheel chair..ha3.. jangan kata tunggu umur 60 macam2 sakit..sekarang umur 26 ni pun ada je sakitnyer..macam dah umur 62 pulak.he3..walau apa pun, i harap ada lah rezki i yang lain, moga dimurahkan rezeki i ni untuk naik pangkat atau dapat jawatan yang lain..amin..

Friday, 7 October 2011

Avril Lavigne - Wish You Were Here

http://youtu.be/VT1-sitWRtY

kue teow sup


Bahan2 untuk seorang makan:

  • 1/2 kue teow (ikut nak banyak mana)
  • 200g daging/ayam cincang
  • beberapa biji bebola ayam (ikut suka nk letak ke x)
  • 2sb kicap cair
  • 3ulas bawang putih
  • 2biji cili padi (ikut suka nak letak byk mana)
  • 1sb cuka makan
  • 1/2 inci halia
  • sayur (ikut suka nak letak sayur apa, i letak sawi, lobak merah, kobis dan tomato ceri)
  • sedikit black paper
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 kuib ayam
  • limau nipis (ikut suka)
  • minyak untuk memasak


Cara:

  1. Celur kue teow.
  2. Panaskan minyak, masukan kesemua bahan di atas kecuali limau, black paper, garam dan sayur.
  3. Tunggu dalam 5minit, kemudian masukan black paper, cuka, garam dan sayur.
  4. Masak dengan api yang pelahan, setelah masak, tutup api
  5. tuangkan sup tadi ke atas kue teow. kemudian perahkan limau untuk rasa yang masam2..

char kue teow goreng


Bahan2 tuk sorang makan:

  • 1/2 kue teow (ikut nak banyak mana)
  • 1 ulas bawang merah - tumbuk
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2sb cili blend
  • 2sb kicap
  • 2sb sos tiram
  • 2sb minyal
  • 200g daging/ayam cincang (kalau nak letak sea food cam udang/kerang boleh gak)
  • beberapa biji bebola ayam (kalau nak letak)
  • sayur (ikut nak letak sayur apa, xnak letak pun xpe.. i letak sawi..nak letak togeh boleh, tapi i xmakan togeh)
  • sebiji telur ayam - dipukul sedikit
  • garam secukup rasa
  • 1/2 cawan air

cara masak:

  1. Basuh kue teow dulu, kemudian toskan
  2. panaskan minyak, kemudian tumis bawang2 dan cili sehingga cili masak
  3. masukan daging cincang dan bebola (jika masuk) dan gaulkan.
  4. masukan air, kicap dan sos tiram. perasakan dengan garam
  5. masukan sayur dan kue teow
  6. kemudian masukan telur yang telah dipukul tadi dan gaulkan.
  7. masak sehingga kue teow betul2 masak.

Mee Kering ladna



bahan-bahan untuk seorang makan:

  • 1 atau 2 keping mee kering (ikut nak banyak mana)
  • 200g daging/ayam cincang (i letak sekali bebola ayam tuk bykkan bahan) :)
  • 2sb kicap
  • 2 atau 3 ulas bawang putih -diketuk 
  • 1 ulas bawang merah - dihiris
  • 2 biji cili padi (ikut suka nak letak byk mana. kalau nak pedas tambah la..i kurang mkn pedas)
  • 1/2 kuib pati ayam/daging
  • 1 cawan air (ikut nak banyak mana kuah)
  • sayur (ikut suka. i letak lobak merah, sawi, kobis n tomato ceri)
  • 1sb tepung jagung
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk memasak
cara nak masak:

  1. Celurkan mee kering tadi, kemudian toskan.
  2. Gaulkan mee tadi dengan kicap dan gorengkan sedikit mee tadi.
  3. Panaskan minyak untuk tumis bawang-bawang tadi dan juga cili padi, kemudian masukan daging/ayam cincang tadi.  gaul sampi separuh masak. (kalau letak bebola ayam, masukkan tym ni)
  4. Masukan air dan kuib ayam, bila dah mendidih masukan pula sayur.
  5. Masukan garam secukup rasa
  6. Masukan bancuhan tepung jagung tadi dan pelahankan api. masak sehingga kuah pekat.
  7. dah masak, tuangkan kuah ke atas mee..boleh la makan..he3..

Saturday, 1 October 2011

perkara yang x diduga

           Jumaat (30 September 2011) - he3.. siap bertarihk2 g.. I n L g jumpa S, lagi pun memang i n L ada keja sikit kat tempat S. so, waktu lunch we all g lah lepak kat Sunway. lepak punya lepak, mestilah da adegan shopping..he3.. i dengan S nampak hand beg yang agak ok lah kami rasa.. harga y terpampang kat kedai tu 1=RM29 2=Rm50 so kami bercadang beli hand beg yang sama juz warna yang lain. i ambik warna dark brown, S pula beli warna light brown..


ni lah hasilnya.. tapi yang kami pelik harga kat beg tu RM34.90, tapi bila tengok seluruh kedai tu, semua harga 1=RM29 2=RM50 so kami assume harga beg tu pun sama. so kami minta beg yang baru, promoter tu cakap dah habis tinggal display jer. kami pun rembat je lah sebab fikir RM25 jer sorang. bila punch, promoter tu cakap RM60. ciss apa yang terjadi:? i pandang S, S pandang i. so ngan malas nak berkata apa2, kami pun bayar jer..


          Tak habis dengan tu, lepas balik keje, i teman L ke Sunshine pula. L sibuk make up tuk snap some pic for a contest, i pula sibuk cari hadiah tuk wedding n buzday kawan i nanti. lepas habis shopping, i saja lalu kat tempat perfume tu, promoter tu cakap RM100 3botol. perfume yang mahal juga, dorang nak habiskan stok. i terasa nak beli, tapi dalam tangan tinggal RM80 jer. lupa nak tanya L kot2 dia nak beli jugak. i pun dok try2 lah..tetiba ngn xberfikir panjang, i terbeli perfume "winnie d pooh" ciss.. RM49


ni lah perfume kanak2 riang yang i beli. macam dalam pencil box je kan? Padahal boleh jer beli yang lain macam Fcuk ke, Davidoff ker..sengal i time tu.ha3.. then i nampak lah blusher, memang i nak beli pun RM20, tah camner i boleh beli make up kit RM15.. okalah kot..Bloop punya make up..

 senang nak bawak kan?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...