Monday, 18 April 2011

Kung paw chicken

semalam i x masak tuk lunch sebab rasa dah kenyang..tapi bila masuk pukul 4.00ptg, baru la perut ni buat lagu keroncong.. ha3..jadi i fikir nak masak apa pulak hari ni? i mula lah bukak resepi2 yang i salin dari internet (sebab i x tau nak masak) resepi kali ni ialah kung paw chicken..


Bahan A 
600 gm isi ayam - potong dadu 
1 s/b tepung jagung 
1 sk garam 

- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan. 

Bahan B 
100 gm kacang gajus
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang 
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2 
4 ulas bawang putih - hiris 
2 inci halia - hiris 
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit 
3 sdm sos tiram 
2 sdm sos tomato 
1/4 cwn air 
minyak tuk menumis 

Cara 
1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali 
2. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan 
3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar. 
4. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air. 
5. Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api


tapi i x letak kacang gajus sebab x da..hu3..tapi masih sedap..thanks kpd tuan punya resepi..resepi dari Hanieliza memang senang & sedap

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...